Rakytník

21. 7. 2015

Rakytník
U nás pěstované plody rakytníku řešetlákového v bio kvalitě jsou mimořádným přírodním koncentrátem řady vitamínů ve vyváženém poměru. Kromě B skupiny, kyseliny listové, flavonoidů a řady minerálů, v něm najdeme i v tuku rozpustné vitamíny A, E a dokonce i D a K, jejichž výskyt je v rostlinné říši velmi neobvyklý. Vzácný olej obsažený i ve šťávě obsahuje 67% omega 6 a 22% omega 9 nenasycených mastných kyselin. Rakytník je rovněž našim nejsilnějším přírodním zdrojem vitamínu C, jehož doporučenou denní dávku pokryje pouze 10 bobulek. Čerstvá nepasterovaná šťáva z rakytníku si zachovává všechny zmíněné zdraví prospěšné látky a vitamíny. Napomáhá detoxikaci, brání tvorbě volných radikálů, výrazně stimuluje imunitní systém, podporuje regeneraci tkání..

V lidovém léčitelství Sibiře, Mongolska i některých oblastí Číny byl rakytník znám již v dávné minulosti. Užíval se při léčbě plicních, zažívacích, jaterních i kloubních onemocnění, ale také v místní kosmetice. Pomáhal při zahlenění i zánětech plic, hojil sliznice, vředy žaludku i dvanáctníku, reguloval krevní oběh. Urychloval proces hojení ran, stimuloval regenerační procesy, měl pozitivní vliv na choroby jater. V tibetské tradiční medicíně patří mezi vysoce efektivní regenerační prostředek, který se používá i při kardiovaskulárních chorobách a intoxikacích.

Ostatně klinické výzkumy z posledních let mimo jiné prokázaly, že plody, šťáva z nich i extrakt ovlivňují funkci žaludku, sleziny a dvanáctníku, ale také tvorbu krve a jsou antimikrobiálně aktivní. Olej má potom značné regenerační vlastnosti, hojí rány a podporuje sekreci trávicích šťáv.

Plody (Hippophaë fructus) se používají při hypovitaminóze a avitaminóze, jsou vhodné ke zlepšení zdravotního stavu u pacientů po infekčních chorobách i po chirurgických zákrocích. Mají baktericidní účinek vůči stafylokokům, bakteriím břišního tyfu, dyzentérie, salmonelózy, stimulují zažívání, zlepšují vylučování trávicích enzymů a žluči, zvyšují rezistenci vůči infekci, mají biostimulační účinek, neboť zvyšují počet erytrocytů, zlepšují kvalitu hemoglobinu i fosfolipidů a vedou ke vzrůstu koeficientu albumin/globulin. Bylo prokázáno, že při infekční hepatitidě se vlivem šťávy zmenšuje intenzita dystrofických a nekrotických procesů v jaterních buňkách.

Čerstvé plody a výrobky z nich se používají při všech druzích nachlazení, chřipkách, angínách, bolestech hlavy, při nemocích pohlavního ústrojí i zánětu močových cest, ale také při stresu, pracovní i sportovní zátěži, při nedostatku vitaminů a minerálů, hlavně na jaře a v zimě. Čaj z plodů se používá při léčení bolesti žaludku.

Šťáva se užívá spolu s dužninou jako podpůrný prostředek při snížené kyselosti žaludečních šťáv, hypokinezi žaludku a střev i při zácpě způsobené ochablostí zažívací soustavy. Používají se v prevenci při extrémních pracovních podmínkách jako polyvitaminózní prostředek. Sirupy a džusy jsou nedílnou součástí potravinových doplňků pro děti, řidiče, těžce pracující a sportovce, neboť zvyšují dlouhodobě výkonnost, při učení a řízení motorových vozidel zlepšují paměť a koncentraci myšlení.

V tibetské tradiční medicíně se používá k zastavení krvácení při poškození plic a k léčení narušených sliznic.

 

 

 

 

Další články
Vstoupit do e-shopu