Komu pampeliška pomáhá?
Obecně se dá říci, že konzumace pampelišky je přínosná téměř pro všechny, pomáhá totiž tělu zbavovat se jedů a toxinů, které do sebe dostávají i příznivci zdravé stravy. Vyhnout by se jí měli pouze pacienti s žaludečními vředy či žlučovými kameny. Pampeliška působí příznivě na trávení, protože podporuje produkci žluči. Používá se i na léčení zánětlivých onemocnění žaludku. Pomáhá játrům a ledvinám plnit svou čisticí funkci. Je ale blahodárná také pro slinivku břišní. Protože snižuje hladinu krevního cukru, je vhodná pro osoby s cukrovkou. Snižuje také cholesterol v krvi a krevní tlak. Kořen pampelišky je vhodný i při nemocech kloubů. Obsažené účinné látky totiž zpomalují degeneraci kloubů a chrupavek. Užívání pampelišky také odbourává zadržovanou vodu v těle.
Naděje pro vážně nemocné
Podle nejnovějších výzkumů má pampeliška dokonce ještě daleko větší účinky, a to v onkologické léčbě. Několik článků uvádí, že na univerzitě v Ontariu bylo zjištěno, že extrakty z kořene pampelišky dokáží účinně zničit buňky melanomu, aniž by přitom způsobovaly jakoukoliv toxicitu. V úvodní studii bylo prokázáno, že chemické působení extraktu z pampelišek vyvolalo už v průběhu prvních 48 hodin rozpad nádorových buněk a nikdy nedošlo k poškození zdravých buněk. Vědci zjistili, že pokračující léčba s pomocí nízkých dávek extraktu z kořenů pampelišky byla efektivní pro odstranění většiny rakovinných buněk. Výzkumy v této oblasti pokračují i nadále, a tak lze doufat, že protirakovinné účinky pampeliškového kořene budou dále potvrzovány.
Kde pampelišku získat?
Zejména teď na jaře je pampeliška dostupná téměř všude, i v městských parcích, kde se však její sběr nedoporučuje z důvodu znečištění. Ne každý má zahrádku, nemá čas vyrazit na sběr pampelišek někam na čistou louku nebo nelze zajistit optimální podmínky pro sušení či skladování. A konzumovat syrovou pampelišku právě utrženou při procházce, to není úplně ta nejchutnější lahůdka.
Zakoupením minerálky s příchutí pampeliška v supermarketu svému tělu až tak neprospějete – schválně se podívejte na složení, hlavně na množství cukru a extraktu z pampelišky.
A co vyzkoušet čerstvě lisovanou šťávu? Na stránkách obchodu FRESH-JUICES najdete celou řadu zdraví prospěšných šťáv. Čerstvá šťáva pampeliška-jablko v sobě spojuje oblíbenou chuť jablečného fresh s léčivými účinky pampelišky, která je z vlastní produkce z eko sadu u Doks, stejně tak jako třeba kopřivy. Na www.fresh-juices.cz můžete vybírat ale i z dalších přísad v duchu zdravé výživy – oblíbená je například rakytníková šťáva nebo šťáva z aronie. Šťávy FRESH-JUICES lze zakoupit i na farmářských trzích.
Zdroj: http://www.medicin.cz/zdrave-napoje/pampeliskova-stava